Nieuwsbrief januari

Vaart in Assen is een samenwerkingsverband van vijf bloedgroepen, te weten Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Assen, Cultureel Hart Assen (CHA), Toeristisch Recreatief Platform Assen (TRP), MKB Retail en de Vereniging Vastgoedeigenaren Assen Centrum (VVAC). Iedere bloedgroep levert een bestuurslid die gezamenlijk, onder leiding van een onafhankelijke voorzitter, het bestuur van de stichting Vaart in Assen vormen. In deze nieuwsbrief stellen de bestuursleden zich voor en geven een korte toelichting op wat er speelt bij hun leden in relatie tot de binnenstad.

Sandra de Vrede, bestuurslid KHN en in het dagelijkse leven eigenaresse van Liff, levenspartner van Dinand en moeder van 2 kinderen: "Naast deze grote verantwoordelijkheden heb ik een paar jaar geleden besloten dat het goed zou zijn om mijn tijd ook op een andere manier te besteden. Ik ben toen toegetreden als bestuurder bij KHN en daarna bij Vaart in Assen om onze stem in dit samenwerkingsverband te laten horen.


Er zijn veel belangrijke zaken welke op dit moment spelen zoals het maken van diverse visies, als KHN pleiten we al heel lang voor een horecavisie en we hebben recent bevestigd gekregen dat deze er komt. In deze tijden is dat heel erg belangrijk om kwaliteit van horeca te houden en wildgroei te voorkomen. 


Corona is van invloed op ieders leven, maar de horecaondernemers zijn hard getroffen en hebben het financieel erg zwaar. Dan praat ik niet eens over onze mentale status; ik kan je één ding vertellen: als je werkt in de horeca, of onderneemt in de horeca ben je niet gemaakt om thuis te zitten. 


Als bestuur zijn we steeds aan het lobbyen bij onze gemeente om kosten te reduceren en soms zelfs kwijt te schelden. Het is soms een moeizaam proces om alle neuzen de goede kant op te krijgen, de belangen zijn groot, de uitdagingen des te groter. Toch ben ik een trotse Assense welke de mogelijkheden en kansen ziet, als we elkaar maar weten te vinden in de samenwerking; ik hoop hieraan bij te dragen als bestuurder."Wytze de Vries, bestuurslid van Cultureel Hart Assen (CHA) en in het dagelijkse leven directeur-bestuurder bij ICO: "Het Cultureel Hart Assen heeft eind vorig jaar besloten om zichzelf op te heffen. Natuurlijk denken we er over na hoe cultuur ook binnen Vaart in Assen een rol blijft spelen, want in de stad van de toekomst wordt cultuur alleen maar belangrijker. Hoe onze rol er precies uit komt te zien, zal de komende tijd wel duidelijk worden. Ook wij zitten als sector in de lockdown. Hoe dan ook hoop ik dat we als stad dit jaar een slag kunnen maken in het evenementenbeleid en de binnenstadsvisie. We moeten toch in staat zijn om met elkaar een warm en uniek verhaal over Assen te kunnen vertellen en te bedenken wat daarvoor nodig is? Daar zet ik me graag namens culturele partners in de binnenstad voor in."

Mark van den Eng, bestuurlid bij MKB Retail en in het dagelijks leven senior proces-/ organisatie adviseur en eigenaar van kinderkleding winkel Hokus Pokus aan de Oudestraat:  Ja, ook voor de retail is het natuurlijk een absurd jaar. We hebben weliswaar de deuren minder lang gesloten dan onze horeca ondernemers, maar moeilijk en uitdagend is het zeker. Samen met Monique doen wij er alles aan om de verkoop niet volledig te laten opdrogen en zijn we van dag tot dag druk met wat we nog wel kunnen ondernemen. Zo hebben we een nieuwe webwinkel en houden we onze relatie met onze klanten warm door maximale en laagdrempelige service aan huis te bieden.

Zo zie ik de opgave voor de binnenstad van Assen ook, we moeten voortdurend herkenbaar in contact zijn met de inwoners en bezoekers, verbinden en continu ons serviceniveau aanpassen aan de (veranderende) vragen van onze klanten. Maar ook zorgen dat, op momenten dat het kan, er reuring, plezier en vermaak in onze mooie stad is. Daarnaast zie ik in 2021 een belangrijk jaar om het collectieve ondernemerschap in Assen verder te stimuleren en gaan we dit jaar ook bezig met een nieuw verlichtingsplan dat goed aansluit op het nieuwe Koopmansplein. Ik kijk uit naar sterke start in dit nieuwe jaar waarbij we met ons allen weer, gezond en veilig, optimaal kunnen genieten van onze stad, zowel prive als zakelijk!

Sander ten Bosch, bestuurslid namens het Toeristisch Recreatief Platform-Assen, in het dagelijks leven werkzaam als directeur-bestuurder van Stichting TT Week Assen en evenementenorganisator vanuit zijn eigen bedrijf: Voor de recreatie en toerisme ondernemers was het natuurlijk ook een bizar zwaar jaar. Open, dicht, open, dicht en telkens open met nieuwe voorwaarden. Mijn achterban, partijen als De Bonte Wever, Hotel Van der Valk, City Hotel De Jonge maar ook het TT Circuit en camping Witter Zomer zijn van groot belang voor de economie en de aantrekkingskracht van Assen en ook van belang voor de binnenstad. Veel van onze gasten zijn verantwoordelijk voor omzet en werkgelegenheid in onze mooie provincie en natuurlijk de binnenstad van Assen.

En andersom juichen wij een levendige en gezellige binnenstad ook toe, zodat onze gasten ook daar goed kunnen vertoeven. De gezamenlijke najaarscampagne 2020 hebben we vanwege Corona even onhold gezet, maar is een mooie basis om straks “wanneer het weer kan” in te zetten om bezoekers naar Assen te trekken. Wij willen als TRP-Assen aantrekkingskracht en de economische structuur in onze provinciestad vergroten waarbij de synergie met de ander bloedgroepen binnen Assen hoog in het vaandel staat. 

Gaicomo de Borst, kersvers voorzitter van de Vereniging Vasteigenaren Assen Centrum (VVAC) en in het dagelijks leven mede-eigenaar van Adore Vastgoed B.V.: Voor veel vastgoedpartijen is het een enorm zware tijd. We moeten niet vergeten dat veel vastgoedondernemers afhankelijk zijn van de omzet en ook hun lasten lopen gewoon door, net zo als dat voor huurders geldt. 

Als VVAC willen we in 2021 doorgroeien naar een breder en sterker platform voor vastgoedeigenaren, met name door het aansluiten van vastgoedeigenaren van één of enkele panden. We hebben daarom de contributie voor eigenaren in deze categorie fors verlaagd. 

De nieuwe Binnenstadsvisie is voor onze leden van groot belang. De visie moet duidelijkheid en koers geven, zodat vastgoedeigenaren hier hun toekomstplannen en de investeringen in hun panden op kunnen baseren. De VVAC staat daarbij voor een goede verbinding en samenwerking tussen de stakeholders. En die samenwerking moet er blijven als de Binnenstadsvisie er straks ligt. 

De sleutel voor echte actie in de binnenstad ligt volgens ons op straatniveau. Door eigenaren en andere stakeholders straat voor straat met elkaar in verbinding te brengen, ontstaan concrete gesprekken over de straten en daarmee over de toekomst van de binnenstad. Die gesprekken willen wij dit jaar gaan stimuleren. 

 

En tenslotte voorzitter Arjan van Bekkum, in het dagelijks leven partner bij notariskantoor Tijdhof, Daverschot & De Jong Posthumus:  Ik mag al een groot aantal jaar ondernemen in en vanuit de binnenstad. Ik vind het als voorzitter belangrijk dat we ons inzetten voor een sterke stad. De stad gaat mij aan het hart, ik wil daar een bijdrage aan leveren dat het goed gaat. En andersom, zaken die de stad bedreigen of verzwakken of het ondernemerschap in gevaar brengt, daar wil ik tegen strijden. En in beide gevallen kan dat alleen door goed met elkaar samen te werken. Voor 2021 hoop ik dat we corona snel achter ons kunnen laten, zodat we echt verder kunnen bouwen aan een sterker en mooier Assen!